Održano 24.kantonalno takmičenje u pružanju prve pomoći

20170513_10035320170513_110712

IMG_9307

Crveni križ Tuzlanskog kantona je organizovao 24. kantonalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći. Takmičenje je održano u subotu, 13. maja 2017. godine na Panonskim jezerima u Tuzli. Ovogodišnje takmičenje je organizovano u okviru obilježavanja Nedjelje Crvenog križa (8-15. maj). Suorganizatori takmičenja bili su Kantonalni štab i Uprava CZ TK.

Gosti koji su uveličali ovogodišnje takmičenje bili su sekretari i volonteri organizacija CK općina TK, kao i nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona.

Ovogodišnje takmičenje okupilo je oko 300 učesnika od kojih je u takmičarskom dijelu učestvovalo 20 ekipa sa 120 takmičara, kao i 20 instruktora koji su pripremali ekipe za takmičenje. Glavni sudija takmičenja je bila Amina Hadžibeganović, dugogodišnji volonter CK grada Tuzla i Crvenog križa TK.

Takmičenje se odvijalo u dvije kategorije, od kojih se u kategoriji podmlatka takmičilo 12 ekipa (po 6 takmičara), dok je u kategoriji omladine takmičilo 8 ekipa (po 6 takmičara). O regularnosti ovogodišnjeg takmičenja brinulo se 19 sudija na poligonima. Angažovano je 7 šminkera, 24 markiranata i 13 vodiča ekipa. Osim navedenog osoblja na takmičenju je angažovano još 25 volontera koji su bili uključeni u organizacione aktivnosti takmičenja (kuriri, voditelji programa, pripreme poligona, pripreme kulturno-zabavnog programa).

Zahvaljujući saradnji sa Udruženjem Mladih Tuzle, 15 predstavnika Pozorišta mladih Tuzla je učestvovalo na takmičenju u ulozi markiranata. Ovo je bila prilika da volonteri Crvenog križa prošire svoja znanja i nauče nove vještine neophodne za kvalitetnije izvođenje uloga povrijeđenih u različitim situacijama.

Nakon otvaranja takmičenja na kojem su se prisutnima obratile Jadranka Duraković, sekretar CK TK i Amina Hadžibeganović, glavni sudija, sekretar Crvenog križa/krsta grada Tuzla, gdin. Sead Hasić uručio je Posebno priznanje nastavnici Robini Begović koja odlazi u mirovinu, a priznanje je uručeno za izuzetan rad i angažman na promociji programa prve pomoći.

Takmičenje se odvijalo paralelno za obje kategorije  i sve ekipe su se takmičile na po 3 radna poligona. Kategorija omladine je imala 1 rekreacioni poligon na kojem su ekipe imale priliku da prođu trijažni proces u masovnoj nesreći.

Iako su u takmičarskom dijelu sve ekipe pokazale ujednačena znanja u pružanju prve pomoći u kategoriji omladine, konačni plasman ekipa je slijedeći:

  • prvo mjesto – Tim mladih „Soferino“ Tuzla
  • drugo mjesto– Tim mladih „Telemark“ Banovići
  • treće mjesto – Tim mladih CK Živinice

Konačni plasman ekipa u kategoriji podmlatka je slijedeći:

  • prvo mjesto – ekipa JU OŠ Pasci iz Tuzle
  • drugo mjesto – ekipa JU OŠ Miladije iz Tuzle
  • treće mjesto – ekipa JU OŠ Banovići iz Banovića

Na ovogodišnjem ta  kmičenju izabrani su najbolji markirant i šminker takmičenja. Kao najbolji markirant ovogodišnjeg takmičenja, izabran je Kenan Salkić, predstavnik Pozorišta mladih Tuzla, a za najboljeg šminkera izabrana je Amina Omerbegić, volonterka iz reda mladih organizacije CK grada Tuzla.

Pobjedničke ekipe  Crvenog križa Tuzlanskog kantona predstavljaju Tuzlanski kanton na federalnom takmičenju koje se održava 20.5.2017.godine u Kiseljaku.