Crveni križ Tuzlanskog kantona pružio preko 4000 usluga učesnicima Marša mira

MaršMira2017-2

Preko 80 volontera i uposlenika Crvenog križa Tuzlanskog kantona učestvovalo je u pripremi i realizaciji aktivnosti u okviru „Marša mira 2017“, koji je organizovan u periodu od 07.-11. Jula 2017.g. u okviru obilježavanja obilježavanja 22. Godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice “Zaštićene zone UN-a”.

Volonteri Crvenog križa TK koji su učestvovali u praćenju Marša mira bili su podijeljeni u 8 ekipa Prve pomoći sastavljeni od po 6-7 članova i pružali usluge za učesnike pohoda. Osim ekipa Prve pomoći za potrebe obezbjeđenja adekvatnih uslova za smještaj i ishranu članova ekipa formiran je logistički tim sastavljen od 12 članova. U sastavu ekipa CK TK bili su volonteri i uposlenici iz općina/grada: Banovići, Kalesija, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Gračanica, Čelić, Tuzla, Živinice, Bihać, Srebrenica i Kakanj. Vođa timova CK TK i koordinator ekipa prve pomoći i sanitetskih ekipa uključenih u Marš mira bio je volonter CK TK, dr. Fejzo Džafić.

Tokom trajanja Marša, ekipe Crvenog križa pružile su 1578 evidentiranih usluga zbrinjavanja od tretiranja bolova, do obrade žuljeva i povreda, opekotina, drugih usluga prve pomoći,  kao i transporta učesnika koji zbog povreda, posljedica visokih temperatura  i iscrpljenosti nisu bili u mogućnosti samostalno doći do mjesta gdje bi im se pružila adekvatna medicinska usluga. Zbog velikog broja težih intervencija, članovi ekipa nisu bili u mogućnosti evidentirati manje usluge koje su pružili učesnicima, ali prema analizi utroška materijala pruženo je dodatno oko 1500 sitnih usluga, kao i oko 1000 usluga koje nisu u domenu prve pomoći (psihosocijalna podrška, podjela napitaka i hrane, itd).

Osim članova ekipa prve pomoći formiran je tim za transport vozilima čiji je zadatak bio transport povrijeđenih učesnika do najbliže sanitetske ekipe ili zdravstvene ustanove. Sa ukupno 3 terenska vozila Federalne uprave Civilne zaštite i 3 vozila Crvenog križa Tuzlanskog kantona. Timovi za transport obavili su 378 transporta povrijeđenih, u okviru kojih je i učešće u dva transporta do helikoptera koji je povrijeđene osobe transportovao do zdravstvenih ustanova u Tuzli i Sarajevu.

Važno je naglasiti da su sve aktivnosti realizovane zajedničkom koordinacijom između Crvenog križa TK i Pododbora za logističku podršku i realizaciju obilježavanja 22.godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, kao i Pododbora za Marš mira 2017.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim volonterima i uposlenicima Crvenog križa koji su nesebičnim zalaganjem i maksimalnom predanošću olakšali jedni drugima obavljanje zajedničkog zadatka: dostojanstvena briga o učesnicima Marša mira.

Također se zahvaljujemo svim donatorima koji su omogućili da volonteri i osoblje Crvenog križa TK na adekvatan način realizuju sve planirane aktivnosti.