Prva pomoć je tradicionalna aktivnost Crvenog križa čiji je cilj unapređenje znanja i osposobljenost opće populacije u pružanju prve pomoći. Osnovne ciljne grupe u implementaciji svih zdravstvenih programa su, prevashodno, mladi, potom opća populacija, osobito vozači motornih vozila, uposleni upoduzećima, te višenamjenske terenske ekipe i Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa TK kroz programe pripreme i odgovora na katastrofu.

Crvenom križu u BiH je po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini koji je stupio na snagu u junu 2006.godine, pripalo ekskluzivno pravo za obuku vozača iz nastavnog predmeta pružanja prve pomoći licima povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći.

Građanima su ponuđeni edukativni programi koji su po broju sati trajanja obuke i odabranim temama prilagođeni potrebama i interesima različitih populacijskih skupina: volonterima Crvenog križa, kandidatima za vozače u auto školama, radnicima na radnom mjestu, djeci u osnovnim školama, mladima u srednjim školama, kao i ekipama prve pomoći za izvršavanje zadaća u slučaju katastrofa i izvanrednih situacija.

Crveni križ Tuzlanskog kantona s ciljem popularizacije prve pomoći provodi i razne promotivne aktivnosti i manifestacije poput obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći i takmičenja ekipa prve pomoći. Provođenjem Prve pomoći na području Tuzlanskog kantona Crveni križ godišnje obuhvati oko 10.000 osoba.