Kurs za njegovatelje/ice

Crveni križ Tuzlanskog kantona u okviru Centra za edukaciju i pružanje socijalnih usluga Crvenog križa TK, kao organizator obrazovanja odraslih od 2013.godine organizuje i izvodi Program neformalnog obrazovanja odraslih za njegovatelje.

Program obuke za njegovatelje/njegovateljice radi se po modelu Švicarskog Crvenog križa, a Nastavni plan i program po kojem se izvodi obuka odobren je od strane Ministarstva obrazovanja i nauke TK (broj: 10/1-34-24516-1/21).

Kurs traje pet mjeseci, a polaznici tokom obuke kroz 250 časova teorije i vježbi i 250 časova praktične nastave, stiču znanja i vještine za obavljanje poslova i radnih zadataka za zvanje njegovatelj/ica čime po završetku obuke ukoliko uspješno polože završni ispit i dobiju certifikat, povećavaju svoje šanse na tržištu rada.

Za potrebe edukacije formiran je tim predavača sastavljen od 7 osoba (1 ljekar, 4 medicinske sestre,1 psiholog/pedagog i 1 fizioterapeut), koji kontinuirano prolaze različite vrste edukacija u cilju unaprjeđenja znanja iz oblasti obrazovanja odraslih i primjene andragoških principa. U svrhu kvalitetnije pripreme polaznika koji pohađaju edukaciju urađen je Priručnik za njegovatelje/ice čiji autori su predavači angažovani na Kursu.

Uslovi za upis u ovaj program su:

  • da kandidat ima minimalno završenu osnovnu školu.
  • da ima navršenih 18. godina života,
  • uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova njegovatelja.

Ispit za provjeru znanja obuhvata:

  • provjeru sadržaja potrebnih za samostalno obavljanje poslova njegovatelja, i
  • provjeru praktičnih vještina

Sadržaj obuke

MODUL 1 Osnove o zdravlju i bolesti
MODUL 2 Kućna njega i pomoć u kući
MODUL 3 Profesionalna uloga njegovatelja
MODUL 4 Komunikacije (osnove)
MODUL 5 Njega starih osoba, osoba sa onesposobljenjem i hronično bolesnih osoba u svakodnevnim aktivnostima

U periodu 2013.-2021.godine uspješno je realizovano 13 ciklusa edukacije, koji su rezultirali kvalitetnom obukom 237 njegovatelja/ica. Crveni križ Tuzlanskog kantona i nakon završene obuke nastavlja sa promocijom obučenih njegovatelja/ice i sa uspostavljanjem kontakata između njegovatelja/ica i članova porodica osoba kojima trebaju usluge brige i njege o njihovim članovima porodica.

U slučaju potrebe za angažmanom obučenih njegovatelja/ica možete nas kontaktirati putem:

Tel: +387 35 318 630
E-mail: ckkanttz@bih.net.ba | tk@ckfbih.ba