Svjetski dan i Sedmica Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca !

✅️ Sedmica Crvenog križa započela je jednom predivnom pričom – potpisivanjem sporazuma između Crvenog Križa Tuzlanskog kantona i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Ovaj sporazum označava početak zajedničkih aktivnosti u okviru ovogodišnjeg Marša mira, promocije i implementacije projekata i programa između naših institucija.

▪️ Nastavljajući u duhu humanosti, sedmicu je obilježila akcija dobrovoljnog darivanja krvi, koju je Crveni križ Tuzlanskog kantona organizirao u srijedu (8.5.) na Poliklinici za transfuziologiju. Ova hvalevrijedna inicijativa provedena je u saradnji s Crvenim križem Novo Sarajevo i Crvenim križem Grada Zenica, koji su istog dana organizirali slične akcije u svojim gradovima.

▪️ Dalje, naši volonteri, uz podršku kolega iz Kladnja, sudjelovali su na sanitetskom obezbjeđenju događaja “Dani sporta” u Kladnju, kao dio manifestacije Sportskih igara mladih. Ova akcija trajala je dva dana (6.5.-7.5.), tijekom kojih su naši volonteri pružali podršku mališanima uz nekoliko manjih intervencija.

                           

▪️ Nadalje, još jedna divna priča jeste potpisivanje Sporazuma o saradnji između Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, Mreže aktivnog starenja i Crvenog križa Tuzlanskog kantona. Ovaj sporazum otvara nove mogućnosti za unapređenje saradnje i razvoj stručnih i znanstvenih projekata u području sporta, rekreacije i zdravog načina života.

    

▪️ U četvrtak (9.5.) smo organizirali akciju promocije zdravih životnih navika među starijim osobama okupljenim u inicijativnim grupama aktivnog i zdravog starenja u Tuzlanskom kantonu.

       

Kruna ove bogate sedmice bile su dvije predivne priče. Prvo,u Lukavcu je realizovano 29. Kantonalno takmičenje iz pružanja prve pomoći, a na istom je učešće uzelo ukupno 17 ekipa iz kategorija omladine i podmlatka.

???? Prvo mjesto u kategoriju omladine pripalo je JU Gimnazija Živinice, dok je prvo mjesto u kategoriji podmlatka pripalo JU OŠ Banovići.
Pobjedničke ekipe će Tuzlanski kanton predstavljati na predstojećem federalnom takmičenju koje će se održati 26.5. na Bijambarama!

▪️ A za kraj ove bogate sedmice, u nedjelju (12.5.), naši volonteri su vršili sanitetsko obezbjeđenje u saradnji s volonterima iz Crvenog križa općine Kladanj tijekom 7. Memorijalnog planinarskog pohoda “Fikret Fićo Berković” u Kladnju. Dan je protekao s nekoliko manjih intervencija, a naši dragi volonteri su imali priliku uživati u prirodnim ljepotama Konjuha.