Putovanje za novinare i posmatranje ptica sa obje strane Drine !

Caritas ŠabacCrveni križ Tuzlanskog kantona i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije srdačno pozivaju predstavnike medija na press-trip koji će se održati od 16. do 18. oktobra u Zaštićenom pejzažu Konjuh i Međunarodno značajnom području za ptice Donje podrinje, u okviru projekta „Eko turizam u prekograničnom području između Srbije i BiH: Posmatranje ptica u prekograničnom području“.

 

Specifični cilj projekta je povećanje doprinosa turizma društveno ekonomskom razvoju programskog područja. Očekivani rezultat projekta je uspostavljanje novih održivih mogućnosti za zapošljavanje i pokretanje biznisa kroz zajedničku saradnju u prekograničnom području.

Projekat treba da doprinese podsticanju društveno ekonomskog razvoj prekograničnog područja kroz razvoj dvije nove turističke destinacije uvođenjem posmatranja ptica kao nove turističke atrakcije i komercijalizacije i plasmana dva nova poslovna proizvoda povezana sa novim turističkim atrakcijama. Kroz projekat će biti uključeno najmanje 30 osoba iz društveno osjetljivih grupa (žene iz ruralnog područja, osobe sa invaliditetom, osobe u potrebi …) u poslovima vezanim za turizam – proizvodnju hrane za ptice i kućica za ptice. To takođe znači da će dva nova proizvoda – hrana za ptice i male drvene mobilne kućice biti dostupna na tržištu najmanje godinu dana nakon završetka projekta. Pored poslova poput pravljenja hrane za ptice i pravljenja kućica za ptice, biće postavljena nova vrsta turističke ponude – posmatranje ptica.

Molimo Vas da rezervišete ove datume i potvrdite svoje učešće na imejl s.lozanovic@caritas-sabac.rs najkasnije do ponedeljka, 14.10.2024. Detaljna agenda putovanja biće dostavljena učesnicima nakon prijave.

Projekat „Eko turizam u prekograničnom području između Srbije i BiH: posmatranje ptica u prekograničnom području“ realizuje Caritas Šabac u partnerstvu sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Crvenim križom Tuzlanskog kantona u okviru Trećeg poziva IPA Programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne 2014-2020 i sufinansiran je od strane Evropske unije. Ugovor o finasiranju potpisan je sa Ministarstvom finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU).