Crveni križ Tuzlanskog kantona uzeo učešće u pokaznoj terenskoj vježbi “Koordinacija i odgovor na nesreću 2024”!

✅ Crveni križ Tuzlanskog kantona uzeo učešće u pokaznoj terenskoj vježbi “Koordinacija i odgovor na nesreću 2024”!
Jučer je u organizaciji Federalna Uprava Civilne Zaštite na Nišićkoj visoravni održana pokazna terenska vježba pod nazivom “Koordinacija i odgovor na nesreću 2024”.
    
▪️ Cilj pokazne vježbe je bio da se javnost upozna s podrškom Evropske unije službama civilne zaštite u BiH, aktivnostima FUCZ u sklopu Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, te civilno-vojnoj saradnji s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i nižim nivoima vlasti u prirodnim i drugim nesrećama i protivminskim aktivnostima.
Prikazan je žirokopter koji koristi specijalizirana jedinica za podršku i spašavanje iz zraka FU CZ i njegove važnosti u kontekstu pružanja podrške u gašenju požara.
Terensku vježbu koordinirala je Federalna uprava civilne zaštite u saradnji sa Oružanim snagama BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Vatrogasnom brigadom, specijalizovanim upravama civilne zaštite sa različitih nivoa vlasti, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Crvenim križem FBiH.
   
▪️ Jedna od ekipa Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine bio je i Crveni križ Tuzlanskog kantona koji je za potrebe realizacije vježbe ustupio sanitetsko vozilo, člana ekipe prve pomoći, kao i šminkere za realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja.
   
▪️ U ulozi posmatrača, vježbi je prisustvovao i Daniel Tučić, sekretar Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Merima Sarajlić, sekretar Crvenog križa Tuzlanskog kantona i Abdurahman Aljić, Koordinator za pripremu i odgovor na katastrofe Crvenog križa Tuzlanskog kantona.