Pregled aktivnosti organizacija Crvenog križa na području Tuzlanskog kantona u odgovoru na pandemiju

<3 Organizacije Crvenog križa koje djeluju na području Tuzlanskog kantona aktivno su uključene u Krizne štabove općina, gradova i kantona, kao Štabove Civilne zaštite po čijim naredbama i odlukama se realizuju aktivnosti.

Kroz rad na terenu  i mrežu volontera i uposlenika, organizacije Crvenog križa na području TK realizovale su niz aktivnosti koje se odnose na obilaske pojedinaca koji zbog aktuelnih naredbi ne napuštaju svoje domove, nisu u mogućnosti da se brinu o sebi ili su staratelji u porodicama sa više djece, te su ujedno u stanju socijalne potrebe. U proteklom periodu distribuirano je oko 300 prehrambenih paketa, 48 porodica podržano je jednokratnom novčanom donacijom, posjećeno je oko 120 porodica/pojedinaca, kao i realizovano preko 250 različitih usluga (odlazak u kupovinu, dostavljanje redovnih mjesečnih terapija, briga i pomoć za osobe treće životne dobi i sl.)

U skladu sa naredbama štabova Civilne zaštite u nekoliko organizacija Crvenog križa (Čelić, Doboj Istok, Gračanica) formirani su mobilni timovi koji u saradnji sa Centrima za socijalni rad provode aktivnosti na pružaju pomoći ugrožein kategorijama građana. Organizacije CK općina Banovići, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Tuzla i Živinice u skladu sa naredbama svoje aktivnosti realizuju kroz rad osoblja i volontera, kao i rad mobilnih timova u nekoliko organizacija, u okviru kojeg pružaju usluge različitim kategorijama građana. Organizacije CK općina/grada Živinice, Lukavac i Tuzla koje imaju Centre za njegu i pomoć u kući nastavile su opservirati redovne korisnike, pri čemu se posebna pažnja posvećuje mjerama zaštite i samozaštite.

U skladu sa mogućnostima i raspoloživim resursima većina organizacija CK je od samog početka uključena u distribuciju zaštitnih sredstava (maske, rukavice, dezinficijusi) koja su distribuirana prema javnim ustanovama i preduzećima, kao i stanovništvu u zajednici.

Iz donacije CKFBiH, vlastitih sredstava CKTK i  sredstava gradskih i općinskih organizacija CK na području TK obezbjeđeno je i podjeljeno preko 8 000 zaštitinih maski i rukavica, te oko 350 komada sredstava za dezinfekciju i higijenu (izbjeljivači, sapuni, domestos, sredstava za ličnu higijenu, deterdžent za veš, dezinficijusi). Crveni križ TK je iz vlastitih sredstava, kao i donacija obezbijeđenih putem CK FBiH i drugih donatora distribuirao zaštitna sredstva za Dom penzionera Tuzla, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, CROPS Lukavac, Sudsku policija, Sindikat MUP-a TK, Merhamet Tuzla i Porodičnu kuću Duga Gradačac.

Za potrebe migranata koji se nalaze u organizaciji PUŽ donirano je 20 higijenskih paketa i 40 pari čarapa.

U svrhu prevencije širenja pandemije, od raspoložive opreme CKFBiH i CKTK, postavljeni su i trijažni šatori u Tuzli (Ispred JZU UKC Tuzla), kao i na Ormanici,  te u Živinicama, Gradačcu i Čeliću (ispred Domova zdravlja). Crveni križ Kladanj je šator dobijen od EUFOR-a stavio na raspolaganje Kriznom štabu općine Kladanj.

Organizacije CK općina/grada su aktivno uključene u pripreme i aktivnosti na obezbjeđenju izolatorija u lokalnim zajednicama. Za ovu aktivnosti uz osoblje i volontere, u pojedinim općinama stavljeni su na raspolaganje i drugi resursi Crvenog križa. Crveni križ Kalesija je za potrebe formiranja izolatorija u JU MSŠ i OŠ Tojšići, obezbjedio 50 kreveta sa dušecima, dok je za potrebe izolatorija u Kladnju Crveni križ obezbijedio ćebad i uz podršku CKTK 160 različitih artikala (jastuci, posteljine, jorgani i dezinfekciona sredstva).

 

Od strane Stručne službe CK TK  preko 240 građana upućeno je na kontakte za primanje direktne pomoći, pružene su savjetodavne usluge, te je na raspolaganju i dežurni psiholog za pružanje psihosocijalne podrške i prve psihološke pomoći građanima putem otvorenog telefona CK FBiH.

Crveni križ TK je kroz stavljanje na raspolaganje jednog uposlenika, uključen u praćenje zdravstvenog stanja studenata pristiglih iz Njemačke, a koji će narednih 28 dana provesti u karantinu u hotelu Tuzla. Navedena aktivnost se realizuje telefonskim putem gdje se zaprimaju informacije o zdravstvenom stanju i eventualnim promjenama istog, nakon čega Crveni križ TK o svim promjenama informiše Zavod za javno zdravstvo koji preuzima dalje korake u postupanju.

 

I kao dokaz da Humanost opstaje i u najtežim vremenima, po preporuci  Poliklinike za transfuozilogiju JZU UKC-a Tuzla, organizacije CK općina Gradačac i Lukavac animirali su dobrovoljne davaoce krvi te organizovali prevoz do Poliklinike kako bi doprinijeli blagovremenom obezbjeđivanju dragocjene tečnosti koja život znači. Iz Gradačca akciji se odazvalo i krv darovalo 10 osoba dok je iz Lukavca krv darovalo 7 osoba od čega su njih 5 volonteri Crvenog križa Lukavac.