U CROPS-u obilježen Međunarodni dan volontera

U okviru projekta „Prevencija i borba protiv ovisnosti o psihoaktivnim supstancama na području Tuzlanskog kantona“  kroz događaj namjenjen volonterima Crvenog križa i štićenicima JU CROPS, obilježen je Međunarodni dan volontera.  Oko 30 volontera CK sa područja TK i štićenika CROPS-a imali su priliku da se informativno i praktično edukuju u oblasti prve pomoći. Kroz informativni dio učesnici su se upoznali  sa osnovnim načelima i pojmovima prve pomoći te naučili kako reagovati u situaciji kad je potrebno pružiti prvu pomoć. Nakon informativnog dijela, učesnici su pratili proces kreiranja realističkog prikaza povreda i stanja  što ih je posebno zainteresovalo. U najzanimljivijem,  praktičnom dijelu događaja,  kreirana su 2 radna/takmičarska poligona, na kojem su učesnici bili podjeljeni u 3 takmičarske ekipe dok je ostatak učesnika raspoređen na zadatake sudija i markiranata. Uz navedene sadržaje, učesnici su vježbali primjenu kardiopulmonalne reanimacije (KPR) uz AED (automatski eksterni defibrilator) što smatramo izuzetno važnim za cjelokupno društvo i povećanje pravovremenih i valjanih reakcija u situacijama kad je neophodna prva pomoć.

Uz dosta zabave i truda, jednodnevni događaj organizovan u znak zahvalnosti volonterima, donio je mnoštvo smijeha, dobrog raspoloženja i motiva da svaki aspekt našeg društva unaprijeđujemo i činimo dostojnim čovjeka.

Po završetku planiranih sadržaja, nakon zajedničkog ručka,proglašena je najuspješnija ekipa te su uručene zahvalnice svim učesnicima za doprinos u obilježavanju Međunarodnog dana volontera.

Ovom prilikom se zahvaljujemo direktoru, uposlenicima i štićenicima CROPS-a na dobrodošlici, srdačnosti i uopće na dosadašnjoj dobroj saradnji.

Ovaj događaj finansijski je podržan od federalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku kroz projekat „Prevencija i borba protiv ovisnosti o psihoaktivnim supstancama na području Tuzlanskog kantona“.