240 predstavnika Crvenog križa TK učestvovalo u NATO vježbi „Bosna i Hercegovina 2017“

Na području Tuzlanskog kantona, u gradu Tuzla i općinama Lukavac i Živinice, realizovana je NATO  vježba otklanjanja posljedica od katastrofa „Bosna i Hercegovina 2017“.

Ispred  Crvenog križa Tuzlanskog kantona učešće je uzelo oko 240 osoba od čega 120 markiranata, 35 osoba za realistički prikaz stanja, povreda i oboljenja , 7 ekipa prve pomoći, ekipa za Psihosocijalnu podršku i ekipa Službe traženja te  17 profesionalaca angažovanih na 7 lokacija (SODA SO, Guming, jezero Modrac, kop Šićki Brod/Oskova, Maline, Terminali Živinice i rudnik Đurđevik), u Kampusu- bazi vježbe te kao logistička podrška ekipama na terenu.

Kroz pomenutu vježbu volonteri Crvenog križa su imali priliku da steknu uvid u opremljenost i vještine rukovođenja i odgovora u slučaju katastrofa, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou.

Čast je bilo učestvovati i zajednički djelovati sa međunarodnim ekipama za pomoć, gdje su članovi ekipa Prve pomoći  od strane učesnika a posebno od direktora vježbe, ocjenjeni visokom ocjenom.

Uz ekipe Prve pomoći, pohvale su dobili i markiranti kao i svi koji su bili zaduženi za realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, zbog izuzetno kvalitetno izvršenih zadataka.

Tokom trajanja vježbe, predstavnici  CK TK bili su angažovani u rukovodećim tijelima vježbe „DISTAFF“  i  „LEMA“.

Pohvale za urađeni posao  zaslužuju  i  logistički tim te sekretari  organizacija Crvenog križa grada Tuzla i općina Banovići, Doboj Istok, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Lukavac, Srebrenik, Sapna i Živinice.

Ovim putem posebno se zahvaljuemo volonterima koji su kvalitetno odradili zadatke uprkos hladnom vremenu i izazovima same vježbe.