Crveni križ TK organizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi na Trgu Slobode u Tuzli

15.6.2022. godine je u povodu obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi na Trgu Slobode u Tuzli realizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi.
Akciji su se odazvale 102 osobe, prilikom čega je 81 osoba uspješno darovala krv, dok je 21 osoba, nakon ljekarskog pregleda, bila spriječena zbog zdravstvenih razloga.
Akciju je organizovao Crveni križ Tuzlanskog kantona u saradnji sa Crveni križ/krst grada Tuzla i Poliklinikom za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

Jedan dio promotivnog materijala za dobrovoljne davaoce krvi obezbijeđen je od strane kolega iz Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine – Red Cross of FBiH koji su također bili prisutni na današnjoj akciji.
Pored građana, akciji se organizovano odazvao i Crveni križ općine Kladanj.

Bitno je spomenuti da je veliki broj osoba koje su danas darivale krv iz reda mladih što je svakako jedan od pokazatelja humanosti građana TK.
Tehnička i logistička podrška pri realizaciji današnje akciji bili su članovi Kluba volontera CK TK i volonteri CK Tuzla.
ada sve sumiramo, na današnjoj akcije dobrovoljnog darivanja krvi prikupljena je 81 doza krvi, što je dovoljno za spašavanje preko 240 ljudskih života.
Crveni križ Tuzlanskog kantona se od srca zahvaljuje svim davaoca koji su se odazvali današnjoj akciji darivanja krvi