Održano 20. kantonalno takmičenje učenika osnovnih škola iz programa “Upozoravanje na opasnosti od mina”

DSCN1495

Dvadeseto kantonalno takmičenje iz programa „Upozoravanje na opasnosti od mina“ održano je 5.12.2017.godine u osnovnoj školi „Tojšići“ u Kalesiji.  Domaćini takmičenja su bili Crveni križ općine Kalesija  i OŠ “Tojšići”, Kalesija, organizator takmičenja je Crveni križ TK, a suorganizatori Kantonalni štab Civilne zaštite i Kantonalna uprava Civilne zaštite.  Ovo takmičenje je tradicionalna aktivnost Crvenog križa Tuzlanskog kantona i organizuje se u svrhu zaštite ljudskih života od zaostalih mina i NUS-a. Kantonalnom takmičenju su prethodila općinska takmičenja u kojima su učestvovale sve osnovne škole sa područja Tuzlanskog kantona, tako da se na kantonalno takmičenje plasiralo 13 najboljih ekipa sa općinskih takmičenja. Prije početka takmičenja, u ime organizatora prisutnima se obratila Merima Sarajlić-projekt koordinator u CK TK, kao i  gdin. Benedin Pejić-predstavnik Kantonalne uprave Civilne zaštite i direktor  OŠ “Tojšići”-  Ibrahim Sakić. Prije početka takmičenja, učenici škole domaćina izveli su prigodan kulturno-zabavni program.

Prema Pravilniku, takmičenje se sastojalo od pet grupa zadataka, nakon čega su zbog jednakog broja bodova dvije trećeplasirane ekipe radile rezervni zadatak, nakon čega su određene prvoplasirane tri ekipe:

  1. Mjesto   O.Š. “Podorašje” Srebrenik
  2. Mjesto  O.Š. “Tojšići” Kalesija
  3. Mjesto O.Š. “Prva OŠ Živinice” Živinice

Pobjednička ekipa sa kantonalnog takmičenja učestvovala  je na XIX Federalnom takmičenju održanom u 9.decembra 2017.godine u BKC-u u Živinicama, gdje je osvojila značajno III mjesto.

DSCN1486