Crveni križ Tuzlanskog kantona obezbijedio 315 paketa hrane i higijene u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba (1.oktobar)

indeksiraj

U subotu 1. oktobra/listopada se obilježava Međunarodni dan starijih osoba u čast poštovanja i brige za starije osobe. Ovogodišnja tema pod kojom se obilježava Međunarodni dan starijih osoba je: „Protiv predrasuda prema starijim osobama”

Međunarodni dan starijih osoba je prilika za isticanje važnih doprinosa starijih osoba u društvu i podizanje svijesti o problemima i izazovima starenja u današnjem svijetu.

Ovogodišnja tema ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da će starenje populacije i populaciona dinamika oblikovati ključne izazove za razvoj sa kojima će se svijet suočiti u 21. vijeku. Neobraćanje pažnje na starije osobe znači da se ne obraća pažnja na 20 posto svjetske populacije do 2030. godine, kada će biti više ljudi starijih od 60 godina nego djece mlađe od 10 godina, pri čemu će te brze promjene u starosnoj strukturi, prije svega, zahvatiti zemlje u razvoju. Ako je naš cilj da izgradimo „budućnost kakvu želimo”, moramo obratiti pažnju na stanovništvo starije od 60 godina za koje se očekuje da se dostići broj od 1,4 milijarde do 2030. godine.

Obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba pruža se prilika da se sugrađanima treće životne dobi zahvali  na cjeloživotnom radu i prenošenju životnih iskustava na mlađe naraštaje, ukaže na to da su starije osobe važni članovi društva, osigura adekvatna briga i potakne uključivanje starijih osoba u zajednicu u skladu sa njihovim fizičkim i intelektualnim mogućnostima.

Ovo je prilika da im se poželi dobro zdravlje i još puno lijepih trenutaka ispunjenih srećom i zadovoljstvom, jer stariji ljudi, koji se osjećaju kao teret, dožvljavaju život manje vrijednim, što ih postavlja u rizik od depresije i socijalne izolacije. Istraživanja pokazuju da starije osobe sa negativnim stavovima o starenju žive 7,5 godina manje od onih s pozitivnim stavovima.

Organizacije Crvenog križa na području Tuzlanskog kantona će obilježiti ovaj značaj datum kroz organizaciju slijedećih aktivnosti:

  • Posjeta korisnicima programa kućne njege i distribucija humanitarne pomoći socijalno ugroženim starim osobama
  • Obilazak domova ili ustanove za stare osobe i uručivanje prigodnih poklona (sokovi, voće, kafa,…) uz druženje sa starim osobama.
  • Organizacija ljekarskih pregleda za stare osobe u lokalnim zajednicama
  • Organizacija zdravstveno-promotivnih aktivnosti: predavanja, izložbe, okrugli stolovi i slično.

Crveni križ Tuzlanskog kantona je za ovu priliku obezbijedio 315 paketa hrane i higijene koji su distribuirani u organizacije CK općina/grada na području Tuzlanskog kantona i koji će biti podijeljeni socijalno-ugroženim starim osobama.