Preko 100 volontera Crvenog križa TK učestvovalo na 17. Maršu mira

Kao i prethodnih godina, Crveni križ Tuzlanskog kantona učestvovao je u pripremi i realizaciji aktivnosti u okviru manifestacije „Marš mira 2022“ koja je organizovana u periodu od 07. do 11. jula 2022. godine u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice „Zaštićene zone UN-a“.

 

Iz strukture Crvenog križa učestvovalo je preko 100 volontera i uposlenika u praćenju kolone Marša mira, te jedan tim u provedbi aktivnosti na dan kolektivne dženaze u Potočarima.

Tokom Marša mira, volonteri Crvenog križa TK bili su raspoređeni u 7 ekipa prve pomoći koje su pješačile zajedno sa učesnicima pohoda, te tom prilikom pružali usluge prve pomoći.
Pored timova na trasi, za potrebe pružanja prve pomoći u mjestima prenoćišta, angažovana je jedna ekipa sastavljena od 2 ljekara i 7 volontera Crvenog križa osposobljenih za pružanje usluga prve pomoći. Jedna ekipa sastavljena od ljekara, medicinskog tehničara i vozača, bila je uključena u pružanje usluga prve pomoći i transporta povrijeđenih sa sanitetskim vozilom ustupljenim od strane Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom trajanja Marša mira, ekipe Crvenog križa Tuzlanskog kantona pružile su 559 evidentiranih usluga prve pomoći, a koje su se odnosile na tretiranje bolova, žuljeva, glavobolja, grlobolja i drugih povreda, stanja i oboljenja izazvnih dugotrajnim pješačenjem.
Pored toga, tokom trajanja Marša mira izvršena su 2 transporta sanitetskim vozilima do zdravstvenih ustanova.

Koordinator svih zdravstvenih aktivnosti na Maršu mira bio je Dr. Mensur Hadžibeganović, dugogodišnji volonter Crvenog križa Tuzlanskog kantona.

Osim ekipa prve pomoći formirani su timovi za transport vozilima čiji je zadatak bio transport povrijeđenih/iznemoglih učesnika do najbliže sanitetske ekipe ili mjesta prenoćišta sa ukupno 4 terenska vozila ustupljena od strane Federalne uprave Civilne zaštite i jednim vozilom Crvenog križa Tuzlanskog kantona koje je za ovu namjenu ustupljeno od Općine Kalesija.

Tokom Marša mira, timovi za transport su obavili 178 transporta povrijeđenih/iznemoglih osoba.

Za potrebe obezbjeđenja adekvatnih uslova za pružanje usluga prve pomoći, smještaj i ishranu volontera formirani su logistički timovi za šatorsko naselje, kuhinju, sanitetski materijal, te tim za informisanje putem društvenih mreža.

Jedna ekipa sastavljena od 3 volontera sa vozilom ustupljenim od Crvenog polumjeseca Turske svakodnevno je vršila distribuciju voća i vode za sve učesnike Marša mira. Također, ova ekipa bila je zadužena za distribuciju bajramskog ručka obezbjeđenog od strane Crvenog polumjeseca Turske, te distribuciju bajramskih kolača obezbjeđenih od strane organizatora.

Koordinator svih terenskih aktivnosti na Maršu mira bio je Abdurahman Aljić, uposlenik Crvenog križa Tuzlanskog kantona.

U cilju kvalitetne komunikacije odgovornih osoba angažovana je ekipa Crvenog krsta/križa Brčko Distrikta sastavljena od 6 članova koji su iz vlastitih resursa obezbijedili sistem radio veze sa dva mobilna, jednim stacionarnim repetitorom i ručnim stanicama.

Na zahtjev organizatora ekipa sastavljena od 8 volontera na dan kolektivne dženaze, 11. jula u Potočarima vršila je mjerenje tjelesne temperature svim posjetiocima Memorijalnog centra Potočari.

U sastavu ekipa Crvenog križa Tuzlanskog kantona bili su volonteri i uposlenici iz CK općina/gradova: Lukavac, Sapna, Gradačac, Teočak, Kalesija, Kladanj, Tuzla, Banovići, Živinice, Žepče, Orašje, Brčko Distrikt, Unsko-Sanski kanton i Srebrenica.

Koordinator svih aktivnosti ispred Crvenog križa Tuzlanskog kantona na Maršu mira 2022 bila je Merima Sarajlić, sekretar Crvenog križa Tuzlanskog kantona.

Važno je naglasiti da su sve aktivnosti realizovane u zajedničkoj koordinaciji između Crvenog križa Tuzlanskog kantona i Pododbora za logističku podršku i realizaciju obilježavanja 27. Godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, kao i Pododbora za Marš mira.