Tim Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Tuzlanskog kantona uzeo učešće na smotri i simulaciono-pokaznoj vježbi Crvenog križa FBiH

img_7598img_7437img_7437

Tim Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Tuzlanskog kantona kao dio sistema zaštite i spašavanja u strukturi Crvenog križa FBiH u subotu 17.9.2016.godine uzeo je učešće u vježbi „Požar 2016“.  Smotru i simulaciono-pokaznu vježbu organizovao je Crveni križ FBiH, domaćini je bio Crveni križ općine Orašje, uz podršku Crvenog križa Županije Posavske i Crvenog križa općine Dom  aljevac-Šamac.

Učešće na smotri uzeli su kantonalni timovi Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa, kao i Civilna zaštita Županije Posavske, Civilna zaštita općine Orašje, Dom zdravlja Orašje, Policijska uprava Orašje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Orašje, Granična policija BiH, te Crveni križ/krst Distrikta Brčko BiH.

Simulaciono-pokaznom vježnom Crveni križ, civilna zaštita i ostali partneri u sistemu zaštite i spašavanja demonstrirali su pripravnost i spremnost svojih timova da odgovore na neku od prirodnih i drugih nesreća.

U okviru scenarija vježbe na desnoj obali rijeke Save došlo je do požara koji se širi velikom brzinom nanoseći tešku materijalnu štetu obližnjem naselju, zbog čega se jedan broj građana našao izoliran i odsječen putnom komunikacijom. Timovi Službi zaštite i spašavanja sa partnerima izvršili su gašenje požara, obezbjeđivanje mjesta nesreće, evakuaciju ugroženih mještana, obezbjedili sigurno mjesto za iste, povrijeđenima pružili prvu pomoć i psiho-socijalnu podršku, kao i hitnu medicinsku pomoć i transport do bolničke ustanove, obezbjedili smještaj, te radili na spajanju porodica koje su se pri nesreći razdvojile.

Po završetku vježbe, predsjednik Crvenog križa Federacije BiH-Ivo Juričević i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH-Namik Hožić uručili su zahvalnice partnerskim službama i gostima, kao i diplome svim učesnicima vježbe i smotre.