ODRŽANO XXV KANTONALNO TAKMIČENJE IZ PRUŽANJA PRVE POMOĆI

U prelijepom ambijentu Gradskog parka u podnožju Kule u Gradačcu, u posljednjoj suboti u aprilu 2018.g.,  održano je kantonalno takmičenja iz pružanja prve pomoći.

Organizator takmičenja je Crveni križ Tuzlanskog kantona a kao suorganizatori  podršku takmičenju pružili su Kantonalna uprava Civilne zaštite i Štab civilne zaštite TK.

Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je organizacija Crvenog križa općine Gradačac i JU OŠ „Ivan Goran Kovačić“.   Ove godine, događaj je okupio 21 takmičarsku ekipu, 9 u kategoriji omladine i 12 u kategoriji podmlatka, dok je za realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja bilo zaduženo 6 šminkera i 17 markiranata.

Takmičari iz kategorije omladine su imali priliku pokazati znanje i spretnost na četiri radna poligona dok su  predstavnici podmlatka vještine pružanja prve pomoći demonstrirali na jednom poligonu manje.

Za regularnost takmičenja angažovano je bilo 29 sudija. Glavni sudija takmičenja bila je dr. Novalić Rasema, koja uspješno odgovorila na zadatak uz podršku Azmira Huseinovića, glavnog sudije za omladinu i Kenana Mešanovića, glavnog sudija za podmladak.

Na kraju takmičenja najspremnije ekipe u obje kategorije bile su:

Plasman                        Omladina                              Podmladak

I

Tim mladih CK Živinice JU OŠ „Miladije“ Tuzla

            II

    Tim mladih CK TELEMARK Banovići

                  JU OŠ „Banovići“ Banovići

III JU Srednja medicinska škola Tuzla

JU OŠ „Novi Grad“ Tuzla

 

Prvoplasirane ekipe iz obje kategorije nastavljaju takmičenje učešćem na federalnom takmičenju iz pružanja prve pmoći.

Svim takmičarima, instruktorima, markirantima, šminkerima, profesionalcima i volonterima zahvaljujemo na kontinuiranoj posvećenosti i učešću u programu prve pomoći.

Ovom prilikom posebnu zahvalnost upućujemo domaćinu takmičenja organizaciji Crvenog križa općine Gradačac te svim volonterima koji su se nesebično zalagali u pripremi i realizaciji takmičenja.