Crveni križ Tuzlanskog kantona u povodu Međunarodnog dana volontera uručio zahvalnice volonterima iz organizacija Crvenog križa

20161205_12160420161205_121451

Danas u svijetu u organizacijama Crvenog križa volontira 17 miliona ljudi, od toga je 53% žena, a mladi čine 50% od ukupnog broja volontera. Za početak volontiranja neophodna je prije svega dobra volja, ona je snaga koja pokreće iskustvo kao i želja da se na dobro usmjeren i efikasan način pruži različita vrsta podrške i pomoći koja će dati najbolje efekte za korisnika.

Kroz svoju dugu istoriju Crveni križ u Bosni i Hercegovini je bio i ostao najveća i najstarija volonterska organizacija u zemlji. Njegujući humanost, nepristrasnost, neutralonost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost Crveni križ privukao je veliki broj volontera različitih generacija koji predstavljaju  nezamjenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju. Crveni križ Tuzlanskog kantona uključuje u svoj rad 900 stalnih i oko 2.000 povremenih volontera, od koji je preko 60% mladih volon tera.

Volonterski rad u okviru Crvenog križ predstavlja svjesno poklanjanje vremena, vještina, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice, bez materijalne nadoknade. Volonter može bez ograničenja da bude svako – volonteri su osobe poput nas samih, to su osobe koje dobrovoljno  pružaju direktnu neplaćenu uslugu jednoj ili više osoba.

 U povodu obilježavanja 5.decembra-Međunarodnog dana volontera Crveni križ Tuzlanskog kantona je upriličio svečanu dodjelu zahvalnica za 20 volontera koji su svojim trudom i angažmanom dali ogroman doprinos radu organizacija CK općina/grada i kantona.