Obilježavanje Svjetskog humanitarnog dana

13939489_1252213678122749_3375355857662983449_n

Crveni križ Tuzlanskog kantona povodom obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana (19.08.) izvršio je distribuciju humanitarne pomoći u vidu paketa hrane i higijene i jednokratnih pelena za odrasle koja je obezbijeđena od strane Crvenog križa Federacije BiH. Distribucija humanitarne pomoći u vidu 140 kom paketa hrane i higijene i 6000 kom jednokratnih pelena za odrasle izvršena je prema svih 13 organizacija Crvenog križa općina/grada na području Tuzlanskog kantona, koji će navedenu pomoć uručiti ugroženim građanima u svojim zajednicama.

Svjetski humanitarni dan je posvećen humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa, te nas podsjećaju da se u mnogim zemljama i dalje provode humanitarne operacije kako bi se što prije osigurala neophodna pomoć ugroženima.

Zаjednička globаlna proslаva humаnitаrnog rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nаcionаlnih i međunаrodnih nevlаdinih orgаnizаcijа, čiji je zajednički cilj аngаžiranje i poticanje jаvnosti dа se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna.

Generalna skupština UN je u decembru 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana svake godine 19. augusta kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu.

Ciljevi obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana:

  • učinkovitije informiranje javnosti o humanitarnim zajednicama, što humanitarni djelatnici rade i izazovima s kojima se suočavaju;
  • nevladinim i međunarodnima tijelima i agencijama UN-a daje se prilika da pokažu svoje humanitarne aktivnosti;
  • odavanja počasti onima koji su umrli ili su ozlijeđeni tijekom svog humanitarnog rada.

Obilježavanje Svjetskog humanitarnog dana ujedno je i prilika kada trebamo preispitati vlastite živote i razmisliti što mi možemo učiniti kako bismo pomogli ljudima koji su izloženi različitim životnim poteškoćama i dugotrajnim sukobima.